Teden vseživljenjskega učenja – AKCIJA SLOVENIJA PLANINARI 2024

Mladinski odsek Planinskega društva Kranj se vsakoletno v mesecu maju odpravi na zaključni 3-dnevni planinski tabor. Letošnji je bil nekaj posebnega, saj je potekal v tednu vseživljenjskega učenja v okviru akcije Planinske zveze Slovenije, Slovenija planinari, o kateri si lahko več preberete na povezavi: www.slovenijaplaninari.pzs.si.

V petek, 17. maja smo se po pouku odpravili v Bohinj, natančneje v Ribčev Laz. Kar 120 mladih pohodnikov iz desetih osnovnih šol iz Kranja in okolice se je zbralo na Železniški postaji Kranj. Za dozo adrenalina je bilo poskrbljeno že v samem začetku, namreč zaradi velike zamude mednarodnega vlaka iz Ljubljane, smo za las ujeli naslednjega na Jesenicah. Po prihodu na postajo v Bohinjsko Bistrico nas je čakala dolga pot do Ribčevega Laza, le-to pa nam je popestrila krajša popoldanska ploha. 

Po poznem prihodu, večerji in namestitvi v Hostlu Pac, smo se zjutraj spočiti odpravili na pohod v dolino Voje, z vmesnim postankom pri izviru Krope. Zaradi obilnega deževja v začetku tedna je bilo potrebno kar precej iznajdljivosti pri prečenju nekaterih poplavljenih poti. Tukaj se je pokazalo timsko delo mentorjev planinske šole, ki so poskrbeli za varna in predvsem zabavna prečenja vseh ovir na poti. V popoldanskem času so si učenci krajšali čas s prostočasnimi dejavnostmi, vsebinami iz knjige Planinska šola ter svojo iznajdljivostjo v neodkritih gozdnatih predelih v okolici. Zvečer je sledil filmski večer, kjer smo si ogledali mladinski francoski film s planinsko tematiko.

V nedeljo smo učence takoj po zajtrku presenetili s tekmovanjem v gorskem teku, kategorije pa so bile določene glede na starost. Po podelitvi medalj in skromnih nagrad, smo se počasi odpravili nazaj proti Bohinjski Bistrici, tokrat po markirani poti mimo izvira Bistrice. Utrujene in težke noge so učenci namočili še v Vodnem parku Bohinj, malo čez 18. uro pa smo se na železniški postaji že vkrcali na direktni vlak in se polni bogatih izkušenj in spominov odpravili nazaj proti Kranju.

#LjubimGore